środa, 27 czerwca 2012

Fashion

Z czego ta sukienka?
Z wina!
Australijscy naukowcy z labolatorium FNAS wynaleźli proces, w którym podszas fementacji wina, wytwarza się prawdziwy materiał.
 'Celem naukowców było stworzenie bezszwowego materiału z fermentacji bakterii. Tym patentem chcieli zwiększyć interakcję naszego ciała z naturalnym ubraniem. Projekt wykorzystuje kolonię bakterii octowych, które fermentują wino w ocet. W owym procesie powstają mikro włókna celulozy, z której następnie tworzone są ubrania. Pierwsze alkoholowe tkaniny powstały z czerwonego wina, jednak można je uzyskać także z fermentacji białego wina czy piwa.'F5
Projek "sfermentowanej mody" nazwano Bioalloy 

Materiał ten powstaje dzięki aktywności bakterii Acetobacter, czyli tych, które powodują kwaśnienie wina i zmieniają je w ocet. Bakterie te wykorzystywane są również do produkcji niektórych rodzajów piwa.

alko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz